Kim Larsen

Kim Larsen

Kim Mellius Flyvholm Larsen (23. oktober 1945 – 30. september 2018)[1] var en dansk rock- og popmusiker. Han var en stor sælgende skandinavisk akt med over 5 millioner solgte albums.[2]

Karriere
Kim Larsen er født i København. Inspireret af The Beatles og rock and roll begyndte han som sangskriver og guitarist. I 1969 mødte han Franz Beckerlee [da; de; nl] og Wili Jønsson [da; nej], og de tre grundlagde Gasolin’, som senere kom med trommeslager Søren Berlev [da; sv], blev et af de mest succesrige danske rockbands. Bandet blev opløst i slutningen af 1970’erne.

I 1979 deltog Larsen på den danske scene af Eurovision Song Contest med sangen “Ud i det blå” (lit.: Ud i det blå). Han blev nummer tre ud af 17 deltagere. Sangen var inkluderet på dette album 231045-0637.

Omkring 1980 flyttede Larsen til New York. Han udgav to albums, men fik ikke succes med at slå igennem i Amerika og vendte tilbage til Danmark efter et par år.

Kim Larsen udgav en række soloalbum i 1980’erne og toppede hitlisterne i 1983 med albummet Midt om natten (da: Midt om natten). Albummet blev mere eller mindre et soundtrack til filmen af samme navn baseret på det.[3]

I 1983 grundlagde Larsen bandet Kim Larsen & Bellami og udgav fire albums indtil 1992, hvor bandet efter et par forskellige opstillinger brød op. Han udgav derefter endnu et soloalbum, Hvem kan sige nej til en engel (Who Can Say No to an Angel). I midten af 1990’erne grundlagde han bandet Kim Larsen & Kjukken som havde base i Odense.

Han skrev en hyldestsang om MS Jutlandias bidrag som hospitalsskib af Dansk Røde Kors under Koreakrigen. Sangen med titlen “Jutlandia” blev et stort hit i Danmark i 1986.

Ved udgangen af 2017 fik Larsen konstateret prostatakræft.[4] Dette ville ende med at påvirke hans turné med Kim Larsen & Kjukken, som var planlagt til koncerter i hele januar, februar og marts 2018. I et Facebook-opslag offentliggjort på bandets officielle profilside undskyldte Larsen ulejligheden og forklarede, at han havde til hensigt at være tilbage spiller i starten af sommeren.

Larsen døde af prostatakræft i sit hjem i Odense den 30. september 2018.[5] En uge efter hans død blev der afholdt en stor mindekoncert i København med omkring 35.000 fremmødte, og store danske musikere som Magtens Korridorer, Love Shop, The Minds of 99 og Tim Christensen fremførte coverversioner af Larsens sange.